Stal Thamen

Stal Thamen is van origine een hobby ponyfokkerij van de familie Kruijswijk, maar iedere lente worden in de stallen op Rood Noot ook tientallen lammetjes geboren. Alexandra van der Vis-Kruijswijk draagt zorg voor de pony’s, schapen en kippen op het erf, en leert in haar vrije tijd een klein clubje kinderen de pony’s te verzorgen en te berijden. Naast Alexandra helpen ook Jacob van der Vis en de moeder van Alexandra, mevrouw Henny Kruijswijk, een flinke hand mee.

klik hier voor nieuw toegevoegde foto’s en filmpjes

De ponyfokkerij
Ponies  in de winterzon RN 2013Thamen Welsh pony’s sectie A en NWR komen oorspronkelijk uit de polder van Uithoorn, de Thamerpolder. In 1962 is de fokkerij opgericht door Koos Kruijswijk, die inmiddels is overleden. Zijn oudste dochter Alexandra heeft samen met haar man Jacob de fokkerij overgenomen. In 2005 is Stal Thamen verhuisd naar Rood Noot, nadat hun onderkomen door stadsvernieuwing werd gesloopt. Sindsdien worden de paardenstallen op Rood Noot door gemiddeld zes pony’s bewoond. De Welsh pony is een oud ras uit Wales (GB) dat stamt uit de tijd van de Romeinen. Het zijn eerlijke, slimme en leergierige dieren met een groot uithoudingsvermogen. De afgelopen jaren zijn op de boerderij een aantal veulens geboren, waarvan de jongste op 9 mei 2014: Darius N. (zoon van Nadja en Tsar).

Iets betekenen voor anderen
Viona en Melissa winter 2013 RNDe faciliteiten van Rood Noot bieden eveneens de mogelijkheid om “wat te betekenen voor anderen.” Gaandeweg is het zo gegroeid, dat kinderen uit de buurt die door omstandigheden minder makkelijk naar een manege kunnen of anderszins behoefte hebben, naar de boerderij kunnen komen. De stal is geen manege; de kinderen lopen gewoon met de dagelijkse stalwerkzaamheden mee en kunnen wat rijden. De wachtlijst zit overvol. Ondertussen neemt Alexandra naast haar kantoorbaan acht kinderen van zes tot vijftien jaar op sleeptouw op Rood Noot. Ze leert hen werkende weg met de dieren om te gaan en ze te verzorgen. Leuke bijkomstigheid is ook dat deze kinderen uit de stad zodoende met het buitenleven worden geconfronteerd. “Het leven tussen de dieren op de boerderij is verre van voorgekauwd, zoals in een speeltuin. Door met de pony’s om te gaan en met een stokje in kikkerkroost te poeren valt hier van alles te leren en te ontdekken. Daarnaast geeft het de kinderen ook zelfvertrouwen en voelen ze zich gewaardeerd door het meehelpen met de klusjes”.

Schapen
Elk voorjaar in maart en april worden er lammetjes op Rood Noot geboren. De schapen (een mix van het Texelse ras met andere rassen) staan de rest van het jaar op Grootzandveld in Leidsche Rijn. Eind februari komen de schapen op stal, in maart worden ze geschoren, en kort daarna dartelen de lammetjes rondom het erf.Sneeuw 9 januari 2010 010

Kijk voor meer informatie op
www.thamen-welshponies.com